Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Sportif faaliyetler esnasında yaşanan sakatlıklar ve yaralanmalar, esas olarak diğer yaralanma ve sakatlıklardan belirgin farklılıklar göstermektedirler. Bir sporcu yaralandığında taraftarların, takımın, spor endüstrisinin ve hepsinden önemlisi sporcunun kendi sağlığının ve sportif geleceğinin göz önünde bulundurularak tedavisinin planlanması gerekmektedir. Bu sebepledir ki; sporcularda görülen yaralanma ve sakatlıkların bu alanda deneyimi ve uygun eğitimi olan kişilerce yönetilmesi ve tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Sporcuların tedavisi genellikle multidisipliner bir yaklaşım gerektirir ve sporcunun bedensel tedavisinden, psikolojik durumuna; diyetinden yaşam tarzına kadar pek çok alanda düzenlemeyi de beraberinde getirir.

Bu programda, sporcu sağlığı alanında eğitim sağlanması amaçlanmıştır. Programın temel amacı teorik ve uygulamalı bilgilerin dengeli bir oranda öğrencilere verilerek, bu konuda uzman araştırmacıların ve klinisyenlerin yetiştirilmesini sağlamak olacaktır. Disiplinler arası özellikte olan bu programın mezunları geniş bir spektrumda bilgi ve gerekli becerilere sahip olup bu alanda sektörün ihtiyaç duyduğu çok nitelikli sağlık çalışanı özelliklerine sahip olabileceklerdir. Öğrenciler; bağımsız bir şekilde bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve kanıta dayalı araştırma sonuçlarının yayınlanması gibi konularda eğitim alacaklardır.

Tarihçe

Sporcu sağlığının tarihçesi, hemen hemen sportif faaliyetlerin başlaması ile tarihlendirilmektedir.

Santorio Santorius'un 1611'de yayınladığı eserinde aktivitenin metabolizmaya etkisini incelemesi, bu alanda önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Santorius'tan yaklaşık 2 asır sonra August Bier egzersizin kan dolaşımına etkisini incelemiştir.

Sporcu Sağlığının resmi olarak bir bilim dalı olarak gelişiminde, 1924 yılında Almanya'da kurulmuş olan Egzersizin Yaygınlaştırılması için Alman Hekimler Federasyonu; oldukça önemli rol oynamıştır. Tüm bu faaliyetlerin sonucunda, dünyadaki ilk Sporcu Sağlığı bölümü 1950 yılında Leipzig'de kurulmuştur. Bunu 1954 yılında Amerika'da kurulmuş olan Amerikan Spor Sağlığı Birliği'nin (ACSM) kurulması izlemiştir. 1972 yılında ise Amerikan Sporcu Sağlığı Ortopedistler Derneği (AOSSM) kurulmuştur.

Günümüzde Sporcu Sağlığı ayrı multidisipliner bir bilim dalı olarak kabul edilmekte olup; tüm dünyada bu alanda uzmanlaşmış pek çok sağlık profesyoneli bulunmaktadır.